lørdag den 15. september 2012

Kunsten sluttede med optog

Kunsten sluttede med optog.

Sanos Lysskulptur set fra midten. Foto Flemmming B. L. Johannesen
Sanos Lysskulptur set fra midten.
Foto Flemmming B. L. Johannesen
 

Kunsten sluttede med optog

Af Mona Maul mom@herningfolkeblad.dk

Fem dage med »Kunsten i bevægelse« i Kibæk blev afsluttet med manér i tirsdag den 11. sep., da omkring 100 af byens borgere gik optog gennem byen fra Kibæk Mølle og retur i skønne udklædninger.

Marie Fra BGK Holstebro serverer kaffe og kage, bemærk familieprortrættet i baggrunden Foto - Flemming B. L. Johannesen
Marie Fra BGK Holstebro serverer kaffe og kage, bemærk familiebilledet i baggrunden
Foto: Flemming B. L. Johannesen
 
Fantasien havde været i sving, for der var både et omvandrende bord, en stor banan, kroketspillere, smarte hatte, drabelige masker, en lang slange og mange andre fantasifulde udklædninger.

Her ses en af børnene  udklædt . Foto - Flemming B. L. Johannesen
Her ses en af børnene udklædt .
Foto – Flemming B. L. Johannesen

Forrest i kortegen kørte en traktor med en vogn efterspændt. På vognen sad fire spillere fra Kibæk Bridgeklub og fik sig et slag kort under turen, der heldigvis foregik i tørvejr, selv om der var regnfulde byger både før og efter optoget.
 
Bridge blev spillet, her af medlemmer fra Bridgeklubben Foto: Flemming B. L. Johannesen
Bridge blev spillet, her af medlemmer fra Bridgeklubben Foto: Flemming B. L. Johannesen
 
Alle gik derefter til Kibæk Krydsfelt, hvor japaneren Sanos kunstværk blev præsenteret for borgerne. Skulpturen er hængt op i loftet over reposen til fitness-centret og hænger nu med lys og stråler over alle de aktive sportsudøvere i hallen.

"Sanos" Lysskulptur i Kibæk Krydsfelt. Foto: Flemming B. L. Johannesen
“Sanos” Lysskulptur i Kibæk Krydsfelt.
Foto: Flemming B. L. Johannesen


"Sanos" Lysskulptur i Kibæk Krydsfelt ses her fra neden af . Foto: Flemming B. L. Johannesen
“Sanos” Lysskulptur i Kibæk Krydsfelt ses her fra neden af . Foto: Flemming B. L. Johannesen


Kunstværket har Sano skænket byen til evigt minde om dagene med kunst. Han har fremstillet skulpturen af 500 plastflasker, som byens borgere har leveret og været med til at klippe i de rigtige former efter hans anvisning.

Sano ved Kibæk Krydsfelt Foto: Flemming B. L. Johannesen.
Sano ved Kibæk Krydsfelt Foto: Flemming B. L. Johannesen.

Forkert efternavn
Sidste punkt på programmet var præsentation i møllen af et byarkiv med et tidstypisk billede af Kibæk anno 2012. Bag det står de hollandske kunstnere, ægteparret Bertine Bosch og Bert Meinen (sidstnævnte havde indtil i går af arrangørerne været anført med et forkert efternavn, red.).

Bertine Bosch & Bert Meinen

Arkivet indeholder ting og sager, som borgerne har skænket af deres dagligdags ting. De er lagt i enten syltetøjsglas eller dåser, som ikke er gennemsigtige, og det hele må først åbnes i år 2050. På det tidspunkt skulle det gerne fortælle fremtidens borgere, hvad der var tidstypisk for byen for 38 år siden.

Arkivet kommer til at stå på Kibæk Bibliotek.

Aarhus-kunstneren Lise Skou
skænkede en trækasse med tekst, der fortalte om de miljøbelastninger, borgernes afleverede ting til hendes butik, havde brugt. Lise Skou ville med sit projekt åbne borgernes øjne for, hvor vigtigt det er, at vi ikke blot køber og smider væk, men genbruger tingene, så vi belaster miljøet mindst muligt.

Lisa Skou i sin butik Foto- Flemming B. L. Johannesen
Lisa Skou i sin butik
Foto: Flemming B. L. Johannesen
Kassen kommer til at stå på Kibæk Skole.

Jens Bergwald og en anden gæst ser Lisa Skous Kunst. - The Hidden Flow Exchange Project- Foto: Flemming B. L. Johannesen.
Jens Bergwald og en anden gæst ser Lisa Skous Kunst. – The Hidden Flow Exchange Project- Foto: Flemming B. L. Johannesen.

Nytænkning
Formanden for kultur- og fritidsudvalget i Herning Kommune, Johs. Poulsen (R), holdt tale, hvor han fortalte lidt om baggrunden for »Kunsten i bevægelse«, som flytter rundt til mindre byer i det midt- og vestjyske område. Johs Poulsen sagde også, at kunstværket var HEART værdig !!!!

Formanden for kultur- og fritidsudvalget i Herning Kommune, Johs. Poulsen (R), holdt tale Foto: Flemming B. L. Johannesen.
Formanden for kultur- og fritidsudvalget i Herning Kommune, Johs. Poulsen (R), holdt tale
Foto: Flemming B. L. Johannesen.

- Projektet har til formål at finde nye veje og skabe nye bekendskaber og sammenhænge i landsdelen inden for kunstens verden. Kommuner og stat har finansieret projektet, som har involveret mange mennesker. Også i Kibæk, hvor mange har deltaget, andre mindre og nogen har blot kikket på. Det er et rigtig spændende projekt,
som kommer steder, hvor kunst normalt ikke kommer så meget. Det viser, at kunst kan tænkes på mange måder. »Kunsten i bevægelse« er nytænkning, og resultatet her i Kibæk får borgerne nu glæde af i mange år fremover. Til lykke med det Kibæk, sagde Johs Poulsen, som også roste kunstnerne og deres kunstværker.
Den kunstneriske leder af projektet, billedkunstneren Steen Rasmussen, gennemgik projektet i Kibæk og håber nu, at byens borgere ville få rigtig meget glæde af kunstværkerne fremover.

Kunstneriske leder Steen Rasmussen. Foto: Flemming B. L. Johannesen.
Kunstneriske leder Steen Rasmussen.
Foto: Flemming B. L. Johannesen.

Koordinatoren af landsbygruppen i Kibæk, som har stået for planlægning og gennemførelse af projektet, Doris Nielsen, takkede alle borgere for deres medvirken, ligesom hun rettede en tak
til kunstnerne, som havde givet Kibæk så meget i de fem dage.

Kibæk projektgruppens leder Doris Nielsen Foto: Flemming B. L. Johannesen
Kibæk projektgruppens leder Doris Nielsen Foto: Flemming B. L. Johannesen


- Jeg vil gerne være med til at åbne byarkivet i 2050, men det er jo ikke sikkert, jeg får mulighed for det, sagde Doris Nielsen til sidst, hvorefter der var høstfest og spisning af borgernes medbragte mad.

Høstfest i Kibæk Mølle. Foto Flemming B. L. Johannesen20120911
Kulturen i bevægelse sluttede med “Høstfest” i Kibæk Mølle.
Foto Flemming B. L. Johannesen 20120911
 Her får kunstnerne en flaske Kibæk rødvin som en lille erindring om besøget i byen. Foto: Flemming B. L. Johannesen
Her får kunstnerne en flaske Kibæk rødvin som en lille erindring om besøget i byen.
Foto: Flemming B. L. Johannesen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar