onsdag den 12. september 2012

Kreative aktiviteter på stribe

Kreative aktiviteter på stribe

Af Mona Maul mom@herningfolkeblad.dk
kibæk En gammel flagsnor. Herreure. Plastikkapsler.
Det er blot nogle af de ting, som Kibæks borgere har afleveret til »Kunsten i bevægelse«, som i disse dage løber af stabelen i og omkring Kibæk Mølle.
De mange effekter vil blive forseglet i såkaldte tidsdåser, som stilles i et arkiv, der først må åbnes i år 2050. Borgerne er derfor med til at sikre et tidsbillede for eftertiden af de ting, vi bruger i hverdagen anno 2012.
Kunstnerisk leder af projektet i Kibæk, Steen Rasmussen, fortalte i går om denne afdeling af kunstprojektet, at arkivet gerne skulle vise fremtiden, hvad der betød noget for Kibæks borgere i 2012.
Ting forsvinder
- Det er jo sådan i dag, at tingene forsvinder. Alt bliver brændt, så for at vise fremtidens borgere, hvad der gik til forbrug i september 2012 i Kibæk, er de hollandske kunstnere Bertine Bosch og hendes mand Bert Meinen i gang med at fremstille »et billede af byen« med dette byarkiv, som gemmes i 38 år, fortalte Steen Rasmussen.

Bertine Bosch & Bert Meinen

Bordet med effekter til arkivet var vokset støt i løbet af weekenden. Nogle dåser var hemmelige, så ingen kunne se, hvad der var i, mens andre havde lagt deres bidrag ned i et syltetøjsglas.
Alle kan stadig nå at få noget med i by-arkivet, for kunstnerne modtager ting til og med i morgen.
Skulptur vokser
Ved et bord i møllen sad den japanske kunstner Yoshihisa Sano, kaldet Sano, og arbejdede på den skulptur, som byen får til evigt eje, når kunst-projektet er forbi i morgen.

Sano er ikke så god til engelsk, men Doris Nielsen fra landsbygruppen bag projektet, oplyste, at mange i løbet af weekenden havde været i møllen for at bidrage til Sanos kunstværk.
- Det er jo fremstillet af borgernes plastflasker, som vi har klippet efter Sanos anvisning. Han har så samlet stykkerne i en meget flot skulptur, som kommer til at hænge i Kibæk Krydsfelt med lys i. Lyset giver en fantastisk flot effekt i skulpturen, fortalte Doris Nielsen, mens hun og andre klippede på livet løs.

Sano her igang med den kunstneriske lysskulptur som er til tænkt Kibæk.
Skulpturen er ikke færdig, så alle kan nå at være med i dag, men så er det også sidste chance, for skulpturen fragtes til hallen i aften og bliver hængt op.
Tøj og figurer
I Lise Skous butik havde borgerne også afleveret mange ting. Det var eksempelvis tøj og figurer.
- Når en borger afleverer for eksempel en bomuldstrøje til mig, som den her
til et barn, får vedkommende en valutaseddel, som vedkommende kan købe andet for her i butikken efter samme princip, fortalte Lise Skou.
Den lille bomuldstrøje blev vejet, og så slog Lise Skou op i sin tabel fra et tysk miljøinstitut, der viste, hvor mange ressourcer, der var brugt til at fremstille denne trøje. I tabellen står, at der til et kilo bomuld bliver brugt 6828 kilo råstoffer som vand og energi.
- Jeg vil gerne åbne borgernes øjne for, at vi ikke skal overforbruge, da
alt belaster miljøet. Genbrug er meget bedre, sagde Lise Skou.
Når kunstprojektet i Kibæk er færdigt, skænker hun en kasse med materialet påført, hvor mange tusinde kilo ressourcer, der var brugt til fremstilling af de afleverede ting.
- Kassen giver jeg til Kibæk Skole, som så forhåbentlig kan bruge den i undervisningen som en illustration på, at vi skal passe på vores miljø, sagde Lise Skou.
Da hun lukkede butikken i går ved
aftenstid, havde Kibæks borgere afleveret ting, der svarede til 34.438 kilo ressourcer efter den tyske miljømodel.
Optog gennem byen
»Kunsten i bevægelse« fortsætter ved møllen i dag og slutter i morgen med et optog gennem byen, som begynder klokken 16.30 ved møllen. Optoget står kunstnerne Jens Ardal og Morten Kromann for.
Det bliver med musik, monstre og måske en sejltur over Mølledammen.
Så vi vil gerne have materialer til at bygge tømmerflåder af. Det kan for eksempel være tømmer, plastdunke og traktordækslanger, sagde Jens Ardal i går, umiddelbart før alle kunstnere pakkede sammen for natten.
Hele dagen i dag fortsætter kreativiteterne ved møllen, hvor alle kan komme og være med.
I morgen (tirsdag) cirka klokken 17.15 præsenteres alle kunstværkerne i Kibæk Krydsfelt, hvorefter der bliver høstfest ved møllen.

FJ/12-09-2012
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar