mandag den 9. januar 2012

Kibæks Mølles Historie.

Kibæks Mølles Historie. 


Kibæk Mølle Foto: Knud Nielsen

 Kibæk Mølles historie

går langt tilbage i tiden.  Møllen nævnes første gang i 1466. Møllen har sikkert været ombygget mange gange. En voldsom brand hærgede møllen i 1826, og forsikringssummen på 7126 rigsdaler blev udbetalt. Den nuværende møllebygning er fra 1874.

Møllen havde den gang 2 kværne med sigte og 2 pillekværne, hvoraf den ene var til boghvede. Møllen var på den tid en vandmølle med overfaldshjul, som havde rigeligt med vand og fald. Til møllegården hørte desuden 150 tønder land samt landbrugsbygninger, der lå øst for de nuværende bygninger. Der har i perioden også hørt bageri og købmandsforretning til møllen.

I 1889 – 93 forsyner den daværende ejer møllen med den turbine, der findes i dag. Turbinen er en Francis-turbine, bygget på Mahlers Maskinfabrik i Vejle. Den er på hele 16 HK. Turbinen forsynes med vand gennem et rør fra stemmeværket. Turbinen har ikke været i brug i mange år, men der arbejdes nu på at få den til at fungere og producere strøm.

I sidste århundrede har der endvidere været bygget en vindmølle ovenpå møllebygningen, Sandsynligvis en såkaldt klapsejler eller vindmotor. Den bærende konstruktion for denne vindmølle kan stadigvæk ses i møllebygningen.

I dag består møllen at stuehuset fra slutningen af 1800-tallet, lagerbygningen med de 6 røde porte og portrummet. Bagved ses dele af den gamle møllebygning og møllebækken. Møllen ligger åbent ud mod Møllevænget, som her slår et sving, hvorved der dannes en trekantet plads foran bygningerne.
Mølledammen Foto: Flemming B. L. Johannesen

Nord for møllen ligger mølledammen, hvorfra det meste vand løber ned over laksetrappen, rundt om del “Lille Ø” og videre bag Åvænget til Hareskov bæk.


Kibæk Mølle har gennem tiden været privat ejet. Da den sidste møller, købmand Eriksen døde opstod tanken om at sikre møllen og området omkring møllen for kommende generationer, da det er Kibæks eneste historiske bygning.

I 1995 blev ”Den selvejende institution ”Kibæk Møllelaug” stiftet, og den købte Kibæk Mølle af  enkefru Eriksen.

Bag Kibæk Mølle står i dag en støtteforening med stor lokal opbakning. Støtteforeningen er repræsenteret med 3 medlemmer i Møllelaugets bestyrelse, herudover er Kibæk Borgerforening repræsenteret med 2 medlemmer, Aaskov Erhverevsforening/Handelsudvalget i Kibæk med 1 medlem og Kibæk Idrætsforening med 1 medlem. Bestyrelsens sammensætning viser bredden i den opbakning der er om Kibæk Mølle.
Formanden for Møllelauget er Aage Christensen
Formand for Støtteforeningen er Knud Nielsen

Efter at Kibæk Mølle blev overtaget af Kibæk Møllelaug, har møllen i 1997 fået nyt tag. En nyere tilbygning, – et silotårn fra omkring 1969 – blev ved samme lejlighed revet ned. I 2000 og 2001 blev stuehuset total renoveret indvendigt, – alt sammen i respekt for historien.

I perioden fra 2006 til 2010 er den tidstypiske glasveranda med buede og farvede ruder blevet totalt renoveret – stuehuset har fået nye døre, vinduer og trapper. Gulvet i møllebygningen er udskiftet. Forpladsen har fået ny belægning med asfalt og pegsten

Turbinebrønden ses her restaureret

Turbinebrønden er blevet totalrenoveret.
Der ledes efter en ny turbine. 
Der er etableret en hvid romantisk bro over til den ”Lille Ø”
Senest er der på møllens jord etableret et fantastisk naturområde med 2 nye søer.

Stuehuset er udlejet til Blå Kors Danmark, med værestedet ”Den Blå Mølle”. I østfløjen har ”Åskov MC-Venner” lejet sig ind og indrettet klublokale samt fælles toilet og garderobe til møllens gæster.


Det gamle turbinehjul

Møllen er i dag rammen om mange sociale, musikalske og kulturelle arrangementer, hvortil der er adgang for alle borgere, og vi oplever en stigende interesse for de aktiviteter, der sker i og omkring møllen.



At restaurere en gammel historisk bygning kræver mange frivillige kræfter og hårdt arbejde for at sikre de økonomiske midler, der er nødvendige for at møllen kan sikres for fremtiden, og hermed være et fælles samlingspunkt for alle borgere, og samtidig sikre respekten for vores fælles historie i lokalsamfundet.
Derfor må vi som selvejende institution til stadighed have øjnene åbne for de muligheder, der foreligger for økonomisk støtte til bevarelse af Kibæks historie.

Møllelauget har fået hjælp af rigtig mange frivillige kræfter i Kibæk og vi vil stadig have brug for mange frivillige kræfter.  

M.v.h. Møllelauget
.    

oprensning af Mølledammen Foto: Knud Nielsen
 
Den hvide bro ved Mølledammen Foto: Flemming B. L. Johannesen
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar